13 de octubre de 2015

Germans Wachowski

Lana Wachowski (nascuda com Laurence " Larry " Wachowski, Chicago, 21 de juny de 1965) i Andrew Paul «Andy» Wachowski (Chicago, 29 de desembre de 1967), coneguts com els germans Wachowski, són dos directors de cinema, guionistes i productors nord-americans, realitzadors o col·laboradors de bastants pel·lícules i creadors de la pel·lícula de culte Matrix.

                   Lana                       Andy

En veure un gran nombre de les seves pel·lícules t'adones que sempre tenen uns matisos molt filosòfics i sempre mostrant les principals idees filosòfiques al públic, però perquè els espectadors no s'avorreixin de la pel·lícula busquen o creen una combinació entre el cinema d'acció i ciència ficció amb la més conceptual, així creen una pel·lícula dinàmica però amb idees filosòfiques cultes perquè els cinèfils surtin de la sala pensant o intentant buscar la resposta al que ens plantegen aquests dos grans germans.


Lana avanç y després
Ni Andy ni Larry han treballat separats, això demostra que gran coordinació que té entre si, ja que normalment costa bastant trobar pel·lícules o sèries dirigides per dos directors, per què de vegades poden aparèixer dues opinions diferents de l'hora de fer una escena, l'escenari, el diàleg, etc. Però ells aconsegueixen cooperar de manera igualada en les pel·lícules; a vegades es pot observar la mà de Lana "Larry" en escenes de películ·les com CLOUD ATLAS o V de Vendetta, no obstant solen ser molt bones, donen un punt de vista diferent i fan captar millor l'atenció de l'espectador. 



BIOGRAFÍA:



Clive Barker










   
Lana i Andy nascuts i educats a la ciutat de Chicago; després d'haver acabat els seus estudis de secundària, van decidir deixar-los i començar a guanyar-se la vida en una petita fusteria, mentre que en les seves estones lliures es dedicaven al que més els apassionaven, crear còmics.                                           Després de diversos treballs menors es va presentar una oportunitat única, treballar al costat de Clive Barker, un dels mestres de l'horror; els encarrega escriure petites parts de còmics de la sèrie HellraiserNight Breed...                                     Temps després es van ficar una mica més en el món del cinema, escrivint guions i el 1995 van aconseguir les seves primeres acreditacions en HOLLYWOOD amb l'escriptura del guió Els Assassins; un Thriller dirigit pel director Richar Donner i que estava protagonitzada per Antonio Banderas i Sylvestre Stalone; pel·lícula que no va tenir molt èxit però van començar a haver-hi fixacions i interès per seguir els passos dels germans per diversos productors. Seguidament van aconseguir dirigir la seva primera cinta Bound el 1996; una pel·lícula gairebé desconeguda però que al llarg dels anys s'ha convertit en un film de culte, amb un estil inspirat en el cinema negre. Tres anys després van llançar l'exit internacional anomenat THE MATRIX de 1999, una pel·lícula de ciència-ficció amb influències del ciber-punk, el cinema japonès d'acció, l'anime, els còmics i els videojocs, i amb referències a un gran nombre de pel·lícules, i en una època on el mòbils eren com maons i els ordinadors estaven en llocs especialitzats, i fins i tot Google era una pàgina desconeguda.                                                                                             Lana i Andy no són molt famosos o reconeguts arreu del món, només es coneix les seves obres més famoses, encara que això sol passar amb la majoria dels directors de cinema.


OBRES PRINCIPALS:





  Tenim una petita xifra de pel·lícules creades pels germans a comparació d'altres directors del mateix nivell, però el diferent o el que sol passar és com aconsegueixen marcar en certa mesura a l'espectador amb les seves pel·lícules (abans la qualitat que la quantitat), però ells també han tingut relliscades; deixant a part aquestes, aquí parlarem de les més importants o les que van marcar més als espectadors.



1.- Bound
Com ja vam parlar anteriorment, aquesta pel·lícula no va tenir molt èxit en la seva sortida però al pas dels anys ha guanyat gran importància, fins a convertir-se en pel·lícula de culte, amb un estil influenciat pel cinema negre va ser aquesta la primera pel·lícula de les seves carreres com directors.



2.- The matrix
Aquesta és la seva pel·lícula estrella, amb ella van aconseguir arribar a la importància com a directors que tenen ara en el món del cinema. Aquesta saga, remix de diferents tendències que sortien a la llum a finals del segle 20, va tenir molt impacte sobre els espectadors tant que van aconseguir recaptar l'esgarrifós nombre de 470 milions de dòlars; sigui pels seus efectes especials o les seves idees filosòfiques, que a més d'un després de veure la pel·lícula segueix pensant en el film; és una gran pel·lícula i està considera pel·lícula de culte.


3.- V de Vendetta
Aquesta pel·lícula no va ser dirigida principalment per ells, però es pot dir que són els creadors d'aquest gran film que tracta principalment la crítica de la societat actual i el poder que tenen certes persones sobre nosaltres sense que tinguem consciència. La màscara (La màscara de Guy Fawkes és la representació d'un conspirador anglès, membre de la Conspiració de la Pólvora, un intent de volar la Cambra dels Lords a Londres en 1605), dissenyada per l'il·lustrador David Lloyd, va arribar a representar un ampli grup de protestes arran que es fes servir a la pel·lícula V de Vendetta. Després, es va convertir en un símbol del grup activista Anonymous.


  4.- CLOUD ATLAS
Parla de la reencarnació i que hi ha després de la mort, la idea dels deja vu està molt ben utilitzada en aquesta pel·lícula i així unint històries de diferents personatges en un sol nexe, va obtenir un gran èxit tot i que no és la més coneguda arreu del món, una bona pel·lícula que et farà pensar més sobre el que tenies clar.


10 de octubre de 2015

Sergéi Eisenstein

La visiò d'un mag
Sergéi Eisenstein conegut per haver estat un dels directors clau en el cinema, ja que gràcies a les seves noves eines o tècniques que afegirà al cinema amb major valor, canviara la forma de produir els films.

El seu nom original, Seguei Mijàlovich Eizenshtéin, però més conegut com a Serguéi Eisenstein; va néixer a Riga, Letonio; 23 de Gener de 1898; i va morir per un infart l'11 de Febrer de 1948 en l'URRS. Va estudiar la carrera d'enginyeria, però la revolució de 1917 interromp els seus estudis i és enviat a l'exèrcit vermell. Després de l'estada a l'exèrcit és contractat com a decorador d'espectacles teatrals per animar les tropes, però ell ho denominava atraccions. La seva obra teatral "El Savi" tenia com a contingut també un curtmetratge anomenat el diari de Glumov, aquest serà el primer film creat per ell. Amb la necessitat de passar la realitat a l'art, Eisenstein es passa al cinema; comença amb la vaga on aplica l'efecte de muntatges d'atraccions (utilització d'elements que interrompen l'acció i alhora interrompen la pau de l'espectador; la idea recull l'efecte Kuleshov, que parlarem més adavant). El que fa que la vaga sigui una pel·lícula moderna és l'aplicació de ruptura de to i estils entre seqüències, i tot el contrari en el cuirassat Potemkin on opta per conflictes entre els plans, volum, adreça,... Això es pot veure amb claredat en l'escena la matança d'escalinata, recordada també com unes les seqüències més importants de la història del cinema i per descomptat la pel·lícula també, considerada per diversos crítics com la millor pel·lícula del cinema (clar està que per a tu no està obligada a ser-ho).

Per acabar, ja que per a aquest gran director se li podrien tirar minuts i faltarien, acabarem dient que va ser reprimit en gran part de la seva carrera per assumptes polítics, ja que també va anar ha treballar als EUA, concretament a la Paramount Channel; sent un director rus el 1930 a Estats Units està més que dit; aquí va escriure diversos guions, cap acceptat, i també va gravar un film anomenat ¡Que Viva Mèxic!, però tampoc és muntat per falta de diners. Després es trasllada a Rússia una altra vegada, sent vigilat per Stanley de prop, aquí crea fins a 3 films: Alexandre Nevsky 1938 i Ivan el terrible (1a i 2a part); per la primera va guanyar el premi Stanley, i la segona eliminada pel mateix, ja que aquest film tenia un rerefons crític que podia ser interpretat que es dirigia a Stanley.

2 de octubre de 2015

Angles, el punt de vista del director




                    ANGLES


Ja hem parlat del que plans i els seus diferents noms anteriorment , no obstant això també tenim diferents noms per a diferent plans amb angles específics o sigui d'acord com la nostra càmera aquesta posicionada a l'hora de gravar el nostre objectiu.

->Contrapicat
És el tipus d'angle utilitzat habitualment per donar una sensació de grandesa o superioritat a l'objecte o persona, perquè en estar la càmera per sota de l'objectiu fa més gran a aquest.
      
          

->Picat
L'angle picat és tan simple com que la càmera se situa al sentit contrari que en el contrapicat, o sigui a dalt; el que es pot transmetre amb aquest tipus d'angle principalment és la inferioritat, però existeixen diferents sentits o maneres d'utilitzar aquest angle.

          

->Zenital
L'angle zenital, situa la càmera just a dalt de l'objectiu; així podem aconseguir una escena melodramàtica amb un sol personatge o donar simplement un altre punt de vista a l'espectador.

          

->Nadir
Com pla contrari al zenital tenim pla nadir, aquest pla és poc usat pels directors per la dificultat que té o perquè amb aquest no es pot transmetre a l'espectador la idea o significat estimat.

                                             



Deixant de banda als plànols i angles de la càmera, podem obtenir escenes amb moviment de la mateixa càmera, que són les següents:

->Tilt Up/Down
Simplement és el moviment de la càmera cap amunt o cap avall en un mateix eix.

                  

->Paneo
Es el simple movimiento del Tilt up o down, pero de lado a lado.

                  

->Traveling
És el moviment de la càmera per complet, ja no és un moviment en l'eix; això se sol gravar amb l'ajuda d'una Stedy cam.

          

->Traveling In/Out
És semblant al traveling o igual, però especificant que la càmera s'acosta a l'objectiu o s'allunya.

                                                                      

->Zoom In/Out
Com el seu nom indica, és un zoom apropant a l'objectiu o al revés.

                                  
                   

-Després de saber els diferents tipus de plans, angles i manera de gravar; tu ja només has de combinar-los i usar-los de manera adequada per a explicar les teves històries i com volen ser comptades.-